Savez malih sirara Republike Hrvatske

2697

23. veljače 2016. • Novosti

Zagrebački sirari u Međimurju

Proizvođači sira i budući proizvođači suhomesnatih proizvoda sa šireg zagrebačkog područja posjetili su početkom veljače svoje kolege, proizvođače u Međimurju. Cilj stručnog putovanja je bio edukacija i upoznavanje s radom uspješnih lokalnih poljoprivrednika te razmjena iskustava između proizvođača. Ovo putovanje je u potpunosti ispunilo cilj kroz obilazak i razgovore s 3 uzorna gospodarstva različitih vrsta proizvodnje: uzgoj svinja i prerada mesa, proizvodnja mlijeka s preradom kao i proizvodnja mlijeka za daljnju prodaju mljekari. Nezaobilazno je bilo zajedničko fotografiranje u Belici, uz spomenik krumpiru, jedini takav u ovom dijelu Europe (naslovna slika).

Prerada mesa

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darka Đurana iz sela Slakovca u općini Nedelišće ima farmu svinja i objekt za preradu mesa. Gospodarstvo ima zatvoren ciklus proizvodnje; posjeduje prosječno dvadesetak krmača, sami poizvode hranu za svoje životinje koje sami prerađuju na svom gospodarstvu. Godišnje zakolju i prerade između 180 i 200 tovljenika. Sve svoje proizvode (meso, kobasice, namaz od slanine,…) OPG prodaje na kućnom pragu, gdje postoji i mogućnost degustacije mesnih proizvoda kao i vina iz vlastite proizvodnje. Pri završetku je i novi objekt za preradu mesa u sklopu kojeg se uređuje i kušaonica za 50 ljudi. Već desetak godina gospodarstvo proizvodi i „meso ‘z tiblice“, autohtoni međimurski proizvod, koji se priprema prema tradicionalnoj recepturi iz svinjskog mesa (but, kare, kobasice, jezici,…). Oni se nakon obrade pohranjuju u tiblicu – tradicionalno je to bila okrugla drvena posuda u kojoj se meso konzervira u specifičnom obliku masti koja se u ovom području naziva „slanine“. To je  slana, kuhana sitno narezana leđna slanina. „Meso ‘z tiblice“ se trenutno nalazi u fazi priznavanja oznakom zemljopisnog podrijetla.

medimurjeizlet2016meso

Prerada mlijeka

U sklopu stručnog putovanja posjetili smo i mini siranu obitelji Krnjak Ines i Mirana. Riječ je o prvoj sirani koja proizvodi kravlji sir na području Međimurske županije. OPG Krnjak proizvodi tradicionalne i autohtone sireve iz visoko kvalitetnog kravljeg mlijeka koje dobiva isključivo na vlastitoj farmi u Belici. Moderna farma raspolaže s 40 muznih krava. Držanje je slobodno, a krave veći dio godine borave na pašnjacima ili u ispustima. U sklopu mini sirane obitelji Krnjak nalazi se i kušaonica sira za 30 osoba u kojoj posjetitelji imaju priliku degustirati sve njihove proizvode kao što su svježi sir i vrhnje, kuhane i polutvrde sireve kako obične tako i s dodacima i dimljene. U ovoj sirani se također može kušati i kupiti „slatki sir“ koji je specifičan za ovu regiju kao i sir turoš, specijalitet međimurske kuhinje, tradicionalni proizvod ovog kraja koji se također planira zaštiti jednom od europskih oznaka poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

medimurjeizlet2016krnjak

Proizvodnja mlijeka

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Novak nalazi se u mjestu Sveti Urban u općini Štrigova. Gospodarstvo Novak posjeduje suvremenu, izvrsno uređenu i opremljenu farmu za  50 krava HF pasmine. Pri izgradnji staje vodilo se računa o dobrobiti mliječnih krava te je za životinje osigurano 15 ha ispusta oko farme. Držanje teladi je u individualnim boksovima sukladno propisima o dobrobiti i držanju teladi. Hranidba se temelji na vlastitoj voluminoznoj krmi koja se proizvede na 25 ha vlastite zemlje i 15 ha zemlje u zakupu. Zahvaljujući svemu navedenom kao i dobrom izboru kvalitetnih bikova za UO,  OPG Novak može se pohvaliti s godišnjom proizvodnjom od čak 10.000 kg mlijeka po kravi danas, a počeo je 2008. godine s oko 7.500 kg. Sve količine proizvedenog mlijeko, koje je I klase, otkupljuje mljekara iz Varaždina.

medimurjeizlet2016novak

Ovo stručno putovanje uvelike je koristilo svima koji su se odazvali jer su dobili priliku neposredno se uvjeriti kako rade i posluju njihovi kolege-poljoprivrednici iz druge, naprednije županije te s kojim se problemima susreću i kako ih rješavaju.

Fotomaterijal uz odobrenje preuzet: https://www.facebook.com/ines.krnjak

Članovi Udruga SIREK i ZG SIREK