Savez malih sirara Republike Hrvatske

6. rujna 2014. • Novosti

Priopćenje saveza udruga malih sirara za javnost

PRIOPĆENJE SAVEZA UDRUGA MALIH SIRARA ZA JAVNOST

povodom napisa u medijima početkom rujna zbog carinske inspekcije nelegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda na odmorištima autoceste A-1

Kako se mi već godinama borimo da svi imamo jednaka prava ali i obveze što se tiče proizvodnje i prodaje sira pohvaljujemo ovu akciju. I mi već godinama tražimo uvođenje reda u našem sektoru – sirarstvu i preradi mlijeka.

Naime, u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina postoji zakonodavni okvir, u međuvremenu usklađen i s europskim, koji regulira proizvodnju, preradu, označavanje i prodaju sireva i drugih mliječnih proizvoda i on treba vrijediti jednako za sve.

Savez Udruga malih sirara RH „SirCro“ je krovno udruženje malih proizvođača sira koji imaju obiteljske sirane i prerađuju mlijeko proizvedeno na vlastitom gospodarstvu, a djelujemo od 2007. godine. Jedan od ciljeva koje ostvarujemo djelovanjem je edukacija proizvođača, a ona obuhvaća kompletna znanja od tehnologije proizvodnje, marketinga i trženja pa do poštivanja zakonskih propisa u sirarskoj proizvodnji. U tom smislu smo organizirali do sada 5 godišnjih savjetovanja s više različitih tema za sve male sirare u RH, 9 radionica i educirali preko 200 malih sirara te organizirali više predavanja na lokalnim izložbama i manifestacijama.

Dio proizvođača ne želi sudjelovati u radu Udruga, niti želi posjećivati edukacije, pa smo mišljenja da to rade namjerno da bi ostali anonimni i dalje radili „po svome“ kao i do sada i nadaju se da ih nitko neće uloviti u nelegalnom poslu. Ali uvijek dođe taj dan kada račune treba polagati i onda su svi drugi krivi, a naročito oni koji sve rade kako treba i trude se da kupcima prodaju zdravstveno i higijenski ispravan proizvod, za koji garantiraju svojim imenom. Najaktivniji članovi Saveza – odnosno županijskih Udruga (koje su članice Saveza) svi su redom uredili i tehnološki i zakonski svoju proizvodnju (prostorije, higijena, analize proizvoda, označavanje proizvoda u prodaji i sl.) i bore se na tržištu s nelojalnom konkurencijom, kako uz ceste tako i na tržnicama, sajmovima, manifestacijama… (a to je šverc = kupi tuđe po niskoj cijeni i prodaj pod svoje po većoj cijeni, a da usput ništa ne poštuješ, niti tog proizvođača od kojeg si kupio jer ga ucjenjuješ malom cijenom niti potrošača jer te nije briga za njegovo zdravlje, niti državu jer se oglušuješ o njene zakone, ali je tebi dobro – dobro zarađuješ, nitko te ne dira i to ti je najvažnije).

Pitamo se da li je moralno i u redu obmanjivati potrošače, a to se radi danas na našem tržištu:

• da li je u redu kupiti sireve u BiH, prekopirati tuđu oznaku (deklaraciju) i staviti je na taj proizvod čije je porijeklo nepoznato i tako nuditi kupcima?
  • da li je u redu kupiti sireve u nekim udaljenim selima po izrazito malim cijenama i onda ih prodavati po 4 do 5 puta većim cijenama i kupcu reći da je to tvoj proizvod?
  • da li je u redu kupcu na njegov upit reći da je to kozji sir, iako nije?
  • da li je u redu da na odmorištima mogu prodavati samo „šverceri“ koji preprodaju, a ne proizvođači?
  • da li je u redu da samo proizvođači plaćaju sve državi, a preprodavači ništa?
  • da li je u redu da samo proizvođači analiziraju svoje proizvode na zdravstvenu ispravnost?
  • da li je u redu da proizvođači imaju nekoliko inspekcijskih nadzora godišnje, a preprodavači su nepoznati sustavu?

Zato mi podržavamo akciju, jer ima nas dovoljno koji ćemo na sva gore postavljena pitanja dati negativan odgovor jer smo pošteni, radišni, ne pada nam napamet nikoga varati i svojim imenom stojimo iza svojih proizvoda te svoje kupce pozivamo da nas posjete na našim gospodarstvima. Bilo bi nam drago da se novinari i potrošači malo bolje upoznaju o ovoj temi prije nego krenu u rasprave i komentare. Stojimo Vam na raspolaganju!

U ovom slučaju prodaje sira na odmorištima radi se o vrlo dobro organiziranoj “sirarskoj mafiji” koja to radi već godinama, prenosi sireve nelegalno preko granice i organizira nelegalnu prodaju iz prtljažnika automobila na odmorištima gdje se zaustavlja najviše prolaznika, turista (autobusi, automobili).

Ne bi li bilo u redu da Udruge koje gravitiraju autocesti dobiju mogućnost postavljanja prodajnog mjesta na tim odmorištima gdje bi se prodavali legalni, zdravstveno ispravni sirevi pravih proizvođača, a svi takvi pokušaji s autocestama do sada nisu uspjeli.

Pitali smo mi slovenske kolege sirare kako se oni bore s nelegalnom prodajom sira, a oni se čudom čude kako je to uopće moguće, oni nemaju takvih problema.

I na kraju, da se krivo ne shvati, ne slažemo se ni mi sa svim odredbama propisa, ali ih poštujemo dok postoje kao takvi, ali ujedno i konstantno radimo na tome da se prilagode ili ublaže zakonske odredbe koje nas opterećuju. Pritom nismo zaboravili ni na one najmanje te smo i pred iznalaženjem rješenja i za njih.

Predsjednica Saveza

Romina Zadravec